Založ si blog

Nezastrašujte

Dennikn, SME, RTVS… mnohé médiá dali priestor blogerom, aktivistom i profesionálnym žurnalistom, aby mohli vyjadriť svoj názor. Zaujímavé je, že najviditeľnejšie sú práve tie, ktoré podľa mňa nie sú korektné.

Ich autori (ďalej ich budem nazývať len „autori“) sa spoliehajú na to, že väčšina ľudí, občanov, voličov svoj názor nemá, alebo/aj nevie čítať, alebo/aj nemá na čítanie ten správny materiál, alebo/aj nerozumie prečítanému textu, alebo nevie rátať. Sú aj takí, ktorí vyššie spomenuté problémy nemajú, ale žiaľ, zas nemajú dosť času, alebo sa spoliehajú na „autorov“ a médiá.

Tak „autori“ podsúvajú ľuďom informácie, ktorými ich zastrašujú, manipulujú. Robia z ľudí negramotných idiotov. Zákon o voľbách, presnejšie Zákon č. 180/2014 Z. z. z 29. mája 2014 o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 356/2015 Z. z. v ustanoveniach §§ 61 až 68 píše, ako sa spočítavajú hlasy, že sa vyraďujú neplatné hlasy a tiež píše o tom, ako sa na základe platných hlasov pre tú-ktorú stranu určuje počet mandátov v NR SR.

„Autori“ však asi dostali za úlohu zastrašiť obyvateľov – nevoličov tým, že ich „nehlas“ bude prepočítaný a pripočítaný nejakej strane. NIE, nebude.

Ráta sa LEN s hlasmi odovzdanými do určenej urny a po prekontrolovaní LEN s platnými hlasmi. Medzi hlasy za zarátavajú len hlasy tých, ktorí prišli voliť, teda sa podpísali vo volebnej miestnosti a prevzali si hlasovacie lístky. (Alebo za nimi domov alebo do nemocnice, ústavu… prišli členovia okrskovej volebnej komisie s prenosnou hlasovacou urnou, alebo volili zo zahraničia.)

Hlasy môžu byť:

NEPLATNÉ:

– keď občan vhodí prázdnu obálku

– keď je v obálke viac hlasovacích lístkov s rôznymi číslami strán

PLATNÉ:

  • Keď je v obálke jeden hlasovací lístok
  1. Môže byť neupravený
  2. Môže mať 1-4 zakrúžkované čísla kandidátov danej strany
  3. Keď je na hlasovacom lístku aj viac zakrúžkovaných kandidátov – avšak potom už sa tieto prednostné hlasy nemôžu uplatniť a hlasovací lístok sa berie akoby neboli krúžkami označení uprednostňovaní kandidáti
  4. Aj keď je v obálke jeden lístok – jednej strany, a je počmáraný, pokrčený
  5. Aj keby boli v obálke viaceré hlasovacie lístky tej istej strany – lístky s rovnakým číslom strany

PREPADNUTÉ:

  • Sú tie, ktoré boli platné, ale volená strana nedosiahla 5 %-nú hranicu z celkového počtu všetkých platných hlasov, pre 2- a 3-koalíciu je hranica 7, resp. 10 %.
  • S týmito prepadnutými hlasmi sa už viac neuvažuje, nikomu sa nepripočítavajú. Tie strany, ktoré získali aspoň 3 percentá, sú oprávnené získať za voliča od štátu finančnú podporu na činnosť tak, ako aj strany, ktoré dosiahli viac percent.

 

Do pozornosti voličom:

Zákon č. 180/2014 Z. z. z 29. mája 2014 o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 356/2015 Z. z.  najmä jeho paragrafy č. 29 a 61 až 69.

Že prečo?

Lebo:

  • Pri prideľovaní mandátov do NR SR sa uvažuje len s platnými hlasmi – volebná komisia totiž podľa § 61 vylúči všetky neplatné hlasovacie lístky a podľa § 62 spomenutého zákona posúdi platnosť ostatných.
  • štátna komisia podľa § 66 spomenutého zákona zisťuje platné hlasy, lebo len na základe počtu platných hlasov budú pridelené mandáty do NR SR

 

  • spomenutý zákon v § 68 hovorí o prideľovaní mandátov
  • nikde v tomto zákone v jeho predošlých či nasledujúcich paragrafoch sa nehovorí, že by hlas občana, ktorý nešiel voliť, teda neodovzdal svoj hlas žiadnej z kandidujúcich strán prepadol v prospech nejakej strany. Už aj z logiky veci samej vyplýva, že čo nie je, nemôže sa pripočítam k niečomu, čo je. A ďalej sa štátna komisia zaoberá už len platnými hlasovacími lístkami, teda platnými hlasmi.

Predseda NR SR p. Danko, odstúpte!

25.04.2017

To nie je prosba. To nie je žiadosť. To je Vaša povinnosť! Nie, nemýlim sa. To čo ste urobili ako najvyšší ústavný činiteľ – predseda Národnej rady Slovenskej republiky, je hanebné porušenie základného zákona Slovenskej republiky – porušenie Ústavy SR. Dať zamestnancom príkaz na porušovanie listového tajomstva!! Hnus. Nechutné, hanebné. Nemáte [...]

Daj, Bože, nech už strelí ten víťazný góóól!

07.03.2016

Keby sa naši hokejisti, ktorých národ miluje, správali tak ako politici, už by si nik nekúpil lístok na zápas, nik by nesadol k obrazovke. Keby každý hral len na svoje triko. O čom hovorí Bugárovo vyhlásenie: Že s SNS do vlády nepôjde a že radšej nové voľby. Áno, pán Bugár? Pre svoju samoľúbosť by ste radšej štátu vyhnali z kasy ďalšie [...]

Číslo 45: Klamstvo alebo nevedomosť kandidáta Cmoreja

04.03.2016

Klamlivý a zastrašujúci blog kandidáta č. 45 strany SaS na stránke www.dennikn, podľa vizitky finančný analytik. Z jeho grafov ma najviac zaujal najmä ten s názvom Koho volil nevolič. To si pán Cmorej naozaj myslí, že, s prepáčením, žerieme seno? Že, ako píše, „Hlasy strán, ktoré sa do parlamentu nedostanú, sa rozdelia medzi víťazov rovnako ako hlasy [...]

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Takmer storočná Ukrajinka ušla podľa polície desať kilometrov z okupovaného územia

30.04.2024 14:45

"Prežila som tamtú vojnu a prežijem aj túto vojnu," povedala.

blaha ľuboš

Blaha poskytol propagandistický rozhovor ruskej televízii, podľa Šimečku konal v rozpore so zahraničnou politikou Slovenska

30.04.2024 14:35

Líder PS konštatoval, že za svoje výroky by sa mal Blaha okamžite ospravedlniť.

Netanjahu

Netanjahu: Izrael podnikne inváziu do Rafahu bez ohľadu na výsledok rokovaní

30.04.2024 14:25

Rafah leží v Pásme Gazy pri hranici s Egyptom a po vypuknutí vojny tam našlo útočisko viac ako 1,5 milióna Palestínčanov.

Maroš Žilinka

Ústavnoprávny výbor k rozhodnutiam Žilinku po zrušení ÚŠP neotvorili

30.04.2024 13:51

Koalícia podľa podpredsedu ústavnoprávneho výboru Dostála odmieta, aby si výbory plnili svoju kontrolnú funkciu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 177188x
Priemerná čítanosť článkov: 4789x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy