Nezastrašujte

2. marca 2016, akoty, Nezaradené

Dennikn, SME, RTVS… mnohé médiá dali priestor blogerom, aktivistom i profesionálnym žurnalistom, aby mohli vyjadriť svoj názor. Zaujímavé je, že najviditeľnejšie sú práve tie, ktoré podľa mňa nie sú korektné.

Ich autori (ďalej ich budem nazývať len „autori“) sa spoliehajú na to, že väčšina ľudí, občanov, voličov svoj názor nemá, alebo/aj nevie čítať, alebo/aj nemá na čítanie ten správny materiál, alebo/aj nerozumie prečítanému textu, alebo nevie rátať. Sú aj takí, ktorí vyššie spomenuté problémy nemajú, ale žiaľ, zas nemajú dosť času, alebo sa spoliehajú na „autorov“ a médiá.

Tak „autori“ podsúvajú ľuďom informácie, ktorými ich zastrašujú, manipulujú. Robia z ľudí negramotných idiotov. Zákon o voľbách, presnejšie Zákon č. 180/2014 Z. z. z 29. mája 2014 o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 356/2015 Z. z. v ustanoveniach §§ 61 až 68 píše, ako sa spočítavajú hlasy, že sa vyraďujú neplatné hlasy a tiež píše o tom, ako sa na základe platných hlasov pre tú-ktorú stranu určuje počet mandátov v NR SR.

„Autori“ však asi dostali za úlohu zastrašiť obyvateľov – nevoličov tým, že ich „nehlas“ bude prepočítaný a pripočítaný nejakej strane. NIE, nebude.

Ráta sa LEN s hlasmi odovzdanými do určenej urny a po prekontrolovaní LEN s platnými hlasmi. Medzi hlasy za zarátavajú len hlasy tých, ktorí prišli voliť, teda sa podpísali vo volebnej miestnosti a prevzali si hlasovacie lístky. (Alebo za nimi domov alebo do nemocnice, ústavu… prišli členovia okrskovej volebnej komisie s prenosnou hlasovacou urnou, alebo volili zo zahraničia.)

Hlasy môžu byť:

NEPLATNÉ:

– keď občan vhodí prázdnu obálku

– keď je v obálke viac hlasovacích lístkov s rôznymi číslami strán

PLATNÉ:

  1. Môže byť neupravený
  2. Môže mať 1-4 zakrúžkované čísla kandidátov danej strany
  3. Keď je na hlasovacom lístku aj viac zakrúžkovaných kandidátov – avšak potom už sa tieto prednostné hlasy nemôžu uplatniť a hlasovací lístok sa berie akoby neboli krúžkami označení uprednostňovaní kandidáti
  4. Aj keď je v obálke jeden lístok – jednej strany, a je počmáraný, pokrčený
  5. Aj keby boli v obálke viaceré hlasovacie lístky tej istej strany – lístky s rovnakým číslom strany

PREPADNUTÉ:

 

Do pozornosti voličom:

Zákon č. 180/2014 Z. z. z 29. mája 2014 o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 356/2015 Z. z.  najmä jeho paragrafy č. 29 a 61 až 69.

Že prečo?

Lebo: