„Šlichta“ v závodnej jedálni

13. novembra 2013, akoty, Nezaradené

Už koľkýkrát sa zmenil dodávateľ stravy v nemenovanom vyššom štátnom úrade!

A vždy k horšiemu. Naposledy prednedávnom, keď mne záhadným spôsobom získal zmluvu s úradom, že bude prevádzkovať kuchyňu a, čuduj sa svete, aj bufet. A to nie je dobrá správa pre zamestnancov, lebo zanikla konkurencia medzi poskytovateľmi jedla.

 

Horšia správa pre zamestnancov je tá, že im zamestnávateľ (asi na základe onej zmluvy o dodávke jedla) už nebude poskytovať stravné gastro-lístky, ale stravu si budú môcť/musieť objednávať dva dni vopred v miestnej jedálni, kde je výber z troch jedál. Ak sa im nepáči, čo v kuchyni navarili, môžu to skúsiť v bufete, kde zaručene dostanú včerajšie kuchynské soté s dnešným bufetovým iným názvom. Brrr.

(Človeku bolo z toho zle od včera až do dnešného obeda, takže keď dnes to isté zbadal premenované v bufete v nádeji, že si dá niečo iné, mal smolu… a ďalší výber bol tiež na podobnej úrovni.)

 

Dva dni vopred – to je veľké obmedzenie pre tých zamestnancov, ktorým pracovné povinnosti ukladajú byť kedykoľvek na inom mieste  než na tom, kde je „domáca“ jedáleň. Takže často prídu o obed. Ak by mali gastro-lístky, nebol by problém.

Ďalšími poškodenými pri takomto spôsobe zabezpečovania stravy zamestnancom sú tí nešťastníci, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu jesť śtandardnú stravu – ľudia s celiakiou, s alergiou na laktózu, diabetici, ľudia na šetriacej diéte a v neposlednom rade tí, ktorí majú celkom inú predstavu i skúsenosť o tom, čo znamená  „štandardné jedlo“. Už aj v súvislosti s mnohými potravinovými škandálmi… 

 

Dá sa podľa vás najesť kvalitnej stravy, čiže zjesť kvalitný obed z kvalitných surovín za 3,50 Eura? V tejto nemenovanej tzv. závodnej jedálni nie, za to ručím, ale v prípade gastro-lístka si môžem vybrať jedáleň, resp. reštauráciu a doplatiť za kvalitu.

 

 

A na záver otázka:

Môže nás/vás zamestnávateľ prinútiť jesť zlé jedlo:

len preto, že spísal zmluvu na dodávku jedla s dodávateľom, ktorý sa bojí konkurencie?

alebo preto, že to „celkom chutí“ niektorým, ktorí z rôznych dôvodov asi ešte nejedli skutočne dobré jedlo, také, ktoré netreba zaliať „panákom“ na podporu trávenia?

alebo jednoducho preto, že vám druh takého jedla nechutí, neprospieva, dokonca spôsobuje tráviace problémy v podobe „rýchleho čreva“, ťažoby a pod., v konečnom dôsledku poškodzuje zdravie???

 

 

Dovetok:

Ak by ste hľadali v miestnej jedálni alebo bufete „pánov“ z toho nemenovaného vyššieho štátneho úradu, hľadali by ste márne. Garantujem vám, že oni na tú šlichtu nechodia.