Konské zadné ako hovädzia sviečková

17. apríla 2013, akoty, Nezaradené

Kúpiť koninu a TVÁRIŤ SA,  že je to hovädzia sviečková – asi takto by sa dalo charakterizovať správanie niektorých (ba mnohých) našincov.

Nie, nebude reč o mäse.

 

 

 

(Teda ak nemám na tú sviečkovú a kúpim si lacnú koninu, aspoň nebudem nikoho, teda ani seba, ani iných zavádzať a neponúknem im tatarák z tej koniny, lebo všetkých ohrozujem na zdraví či na živote, a to len preto, aby som bol cool…)

Ale to je len paralela. Ide o iné.

Už sa to ani len módou nedá nazvať, čo sa deje na našich sídliskách v panelových bytoch. Kúpte si pomerne lacný, nepodstatné koľkoizbový byt, najradšej v jednej z ružinovských častí Bratislavy, práve tých, kde je malá kuchynka susediaca s veľkou obývačkou. A už len krôčik v podobe nezávislého posudku statika a následne „úprava nosnej steny“ vám zaručí, že z vášho bytíku sa stane bombastické bydlo, ktoré vám budú závidieť desiatky vašich známych. Tá maličkosť, tá úprava nosnej steny medzi kuchyňou a obývačkou, t. j. jej úplné alebo takmer úplné odstránenie je schválené oným statikom, ktorý sa zaručuje svojím podpisom, že to ten byt vydrží. A ja sa zas zaručujem, že ten statik (ani tí mnohí statici pred ním) si nedal tú námahu, aby si prešiel všetky byty pod i nad vaším „rádoby“ upraveným bytom, aby sa pozrel na to, či už nejaký dávnejší majiteľ-chudák nepodstúpil podobnú úpravu tiež v túžbe zajesť si lacného tataráku z konského zadku.

Už sa o tom dosť popísalo aj v odbornejších článkoch, ba písalo sa aj o tom, že Bratislava leži na podloží, kde sa môže vyskytnúť zemetrasenie. Vlastne už bolo. Dva-trikrát slabšie, štvrtýkrát možno postačí len piaty stupeň na to, aby to s bytovkou s niekoľkými bytmi nad sebou i tesne susediacimi, ktoré došli o nosnú priečku, prinajmenšom zamávalo. Diletantsvo rýchlokvasených statikov je v posúdení statickej nosnosti bytu nezávisle od ostatných bytových jednotiek. Diletantstvo podobné lekárovi, ktorý lieči jeden orgán v tele bez toho, aby posúdil vplyv liečby na zdravotný stav celého tela.

 

Fyzika platí, či sa to niekomu páči alebo nie.

 

Darmo je, ja nie som škorpión, v tomto smere istotne nemám samozničiteľské maniere. A v ponuke je dnes dosť bytov v novostavbách s moderne riešeným pôdorysom, takže ak naozaj chcem sviečkovú, priplatím si. Aj na tú istotu.

 

PS: Kto ešte nemá prerobený starý panelákový byt na supermodernú bytovú jednotku, nech sa prihlási u súdruha slaninku (rozumej statika – zámerne s malým „s“).