Založ si blog

Konské zadné ako hovädzia sviečková

Kúpiť koninu a TVÁRIŤ SA,  že je to hovädzia sviečková – asi takto by sa dalo charakterizovať správanie niektorých (ba mnohých) našincov.

Nie, nebude reč o mäse.

 

 

 

(Teda ak nemám na tú sviečkovú a kúpim si lacnú koninu, aspoň nebudem nikoho, teda ani seba, ani iných zavádzať a neponúknem im tatarák z tej koniny, lebo všetkých ohrozujem na zdraví či na živote, a to len preto, aby som bol cool…)

Ale to je len paralela. Ide o iné.

Už sa to ani len módou nedá nazvať, čo sa deje na našich sídliskách v panelových bytoch. Kúpte si pomerne lacný, nepodstatné koľkoizbový byt, najradšej v jednej z ružinovských častí Bratislavy, práve tých, kde je malá kuchynka susediaca s veľkou obývačkou. A už len krôčik v podobe nezávislého posudku statika a následne „úprava nosnej steny“ vám zaručí, že z vášho bytíku sa stane bombastické bydlo, ktoré vám budú závidieť desiatky vašich známych. Tá maličkosť, tá úprava nosnej steny medzi kuchyňou a obývačkou, t. j. jej úplné alebo takmer úplné odstránenie je schválené oným statikom, ktorý sa zaručuje svojím podpisom, že to ten byt vydrží. A ja sa zas zaručujem, že ten statik (ani tí mnohí statici pred ním) si nedal tú námahu, aby si prešiel všetky byty pod i nad vaším „rádoby“ upraveným bytom, aby sa pozrel na to, či už nejaký dávnejší majiteľ-chudák nepodstúpil podobnú úpravu tiež v túžbe zajesť si lacného tataráku z konského zadku.

Už sa o tom dosť popísalo aj v odbornejších článkoch, ba písalo sa aj o tom, že Bratislava leži na podloží, kde sa môže vyskytnúť zemetrasenie. Vlastne už bolo. Dva-trikrát slabšie, štvrtýkrát možno postačí len piaty stupeň na to, aby to s bytovkou s niekoľkými bytmi nad sebou i tesne susediacimi, ktoré došli o nosnú priečku, prinajmenšom zamávalo. Diletantsvo rýchlokvasených statikov je v posúdení statickej nosnosti bytu nezávisle od ostatných bytových jednotiek. Diletantstvo podobné lekárovi, ktorý lieči jeden orgán v tele bez toho, aby posúdil vplyv liečby na zdravotný stav celého tela.

 

Fyzika platí, či sa to niekomu páči alebo nie.

 

Darmo je, ja nie som škorpión, v tomto smere istotne nemám samozničiteľské maniere. A v ponuke je dnes dosť bytov v novostavbách s moderne riešeným pôdorysom, takže ak naozaj chcem sviečkovú, priplatím si. Aj na tú istotu.

 

PS: Kto ešte nemá prerobený starý panelákový byt na supermodernú bytovú jednotku, nech sa prihlási u súdruha slaninku (rozumej statika – zámerne s malým „s“).

 

Predseda NR SR p. Danko, odstúpte!

25.04.2017

To nie je prosba. To nie je žiadosť. To je Vaša povinnosť! Nie, nemýlim sa. To čo ste urobili ako najvyšší ústavný činiteľ – predseda Národnej rady Slovenskej republiky, je hanebné porušenie základného zákona Slovenskej republiky – porušenie Ústavy SR. Dať zamestnancom príkaz na porušovanie listového tajomstva!! Hnus. Nechutné, hanebné. Nemáte [...]

Daj, Bože, nech už strelí ten víťazný góóól!

07.03.2016

Keby sa naši hokejisti, ktorých národ miluje, správali tak ako politici, už by si nik nekúpil lístok na zápas, nik by nesadol k obrazovke. Keby každý hral len na svoje triko. O čom hovorí Bugárovo vyhlásenie: Že s SNS do vlády nepôjde a že radšej nové voľby. Áno, pán Bugár? Pre svoju samoľúbosť by ste radšej štátu vyhnali z kasy ďalšie [...]

Číslo 45: Klamstvo alebo nevedomosť kandidáta Cmoreja

04.03.2016

Klamlivý a zastrašujúci blog kandidáta č. 45 strany SaS na stránke www.dennikn, podľa vizitky finančný analytik. Z jeho grafov ma najviac zaujal najmä ten s názvom Koho volil nevolič. To si pán Cmorej naozaj myslí, že, s prepáčením, žerieme seno? Že, ako píše, „Hlasy strán, ktoré sa do parlamentu nedostanú, sa rozdelia medzi víťazov rovnako ako hlasy [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 176781x
Priemerná čítanosť článkov: 4778x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy